Built high on the hill in North Fremantle, the house has sweeping views west to Leighton Beach, Fremantle Harbour and Rottnest Island beyond. The 416m 2 site has a 5m fall in the landscape from east to west.

Facing the ocean, the living area and main bedroom are on the first floor, with the entry, study and two other bedrooms on the ground floor. All the rooms in the house have views. There is also a roof terrace that is accessed through the main staircase.

Deep overhangs on both the east and west side protect the full height glazing from the sun. A 7m high curved stone wall not only gives privacy to the bedrooms, but also acts as a thermal barrier protecting these areas from the heat load caused by the eastern sun. It also acts as a sound barrier to the bedrooms from the traffic noise generated by a corner site.

The three level entrance void is covered by a free-form concrete canopy which provides a thermal barrier to the glazed stairwell. A north facing court on the first floor allows light to penetrate into the kitchen/living areas, as well as providing a protected area from the sea breeze from which to enjoy the views.

A series of rain water tanks along one side of the house collect water from the roof terrace, which is used to reticulate the garden, and to maintain the water level in the swimming pool. Local plant species have been used in the garden areas to reduce water consumption.